Laten we eerst even diep ademhalen. De wereld staat op dit moment voor vele stil, mensen zitten thuis, ondernemers hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden en mensen in de zorg zetten zich dag en nacht in voor de mensen die getroffen zijn door het virus en natuurlijk de medische zorg die altijd door gaat.

Jullie gaan trouwen en als dat gepland stond voor de komende maanden, komt hier nu een hele hoop onzekerheid bij kijken. Tijdens een tijd die vol geluksmomenten zou moeten zitten, de aanloop naar jullie huwelijksdag, zit nu waarschijnlijk vol met stress en wat als momenten.

Laat ik eerst even duidelijk maken, dat ik dit schrijf vanuit mijn visie als wedding professional en niet om jullie een advies vanuit medisch oogpunt te geven. Hier heb ik absoluut niet de kennis voor. Voor richtlijnen, hou ten alle tijden het RIVM aan. Ik ben hier om advies en ondersteuning te geven over hoe jullie verder kunnen met jullie huwelijksdag.

Laten we beginnen met de huwelijken die gepland staan voor maart, april en mei 2020. Voor alsnog zijn tot in ieder geval huwelijken en bijeenkomsten met +100 mensen tot 6 april verboden. De kans is groot dat dit verlengd wordt en eigenlijk wordt het helemaal afgeraden om bij elkaar te komen, dit ook omdat het van, levensbelang, is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Iets wat tijdens een huwelijksdag natuurlijk niet heel prettig is. Accepteer het feit dat je jullie huwelijksdag waarschijnlijk zal moeten uitstellen en vindt wellicht wat troost dat dit voor miljoenen mensen wereldwijd op dit moment het geval is. Boven al is jullie gezondheid en de gezondheid van anderen, zoals jullie naasten en families het belangrijkst!


Ik ga jullie een plan voorleggen om op een effectieve manier, wanneer nodig, jullie huwelijksdag uit te stellen.

OVERLEG MET JULLIE LEVERANCIERS

Voor dat jullie beginnen met iedereen hals over kop te bellen of mailen, lees eerst even de algemene voorwaarden van jullie leveranciers door, zodat jullie weten wat zij normaal hanteren bij annuleren of verplaatsen. Vervolgens kun je contact opnemen om te kijken hoe zij hierin staan en wat hun adviseren in deze situatie.

Belangrijk – Zorg ervoor dat jullie in de overeenkomst met jullie locatie kijken naar wat hun herschikkingsclausule is. De meeste locaties en leveranciers binnen de trouwbranche zullen uitzonderingen maken aangezien dit een nationale situatie is. Maar we kunnen dit niet van elke leverancier verlangen, gezien ook zij hun hoofd boven water moeten houden! Als ze jullie dus wel extra te gemoed komen dan is dat ten koste van hun eigen business en verdient dit toch wel een extra dank je wel!

Zodra duidelijk is hoe jullie leveranciers en locatie in deze situatie staan kunnen jullie gaan beslissen waar jullie voorkeur naar uit gaat. Bruiloft verplaatsen naar 2021? Hou er rekening mee dat leveranciers hier vaak een percentage van tussen de 25% en 75% extra voor vragen. Dit is te verklaren, zij houden namelijk weer een datum voor jullie vast en kunnen dus geen andere bruiloft voor deze datum aan nemen. Hierdoor draaien ze ook in 2021 aanzienlijk minder omzet en zal dus ook 2021 nog een zwaar jaar voor deze professionals worden. Uiteraard is dit niet bij elke leverancier het geval en iedereen is in deze situatie bereid om mee te denken met jullie!

Wij leven ten slotte net als jullie naar elke huwelijksdag toe en zullen er alles aan doen er SAMEN uit te komen!
Verplaatsen jullie de bruiloft naar een andere datum binnen 2020, hou er dan rekening mee dat wellicht niet elke leverancier nog beschikbaar is. Kijk war jullie voorkeur naar uit gaat en stel vervolgens een datumprikker voor. Zo zien jullie op de snelste manier wie wanneer wel of niet beschikbaar is. (De eerste stap is opvragen welke data nog vrij zijn bij jullie trouwlocatie, vervolgens afstemmen met de leveranciers.)

Mochten jullie een weddingplanner hebben dan kan alles natuurlijk in overleg met jullie weddingplanner gedaan worden en kan hij of zij ook hierbij een hoop uit handen nemen. In deze tijd staan we allen voor elkaar klaar!


INFORMEREN VAN JULLIE GENODIGDEN

Of jullie nu de bruiloft annuleren of uitstellen, jullie zullen hier de gasten van op de hoogte moeten brengen. Duidelijke communicatie is hierin erg belangrijk. Als jullie een trouwwebsite hebben, begin dan als eerste met het updaten van de informatie op de website. Gebruik de welkomstpagina als informatiecentrum voor jullie gasten en vertel hier wat jullie plan is. Eventueel kun je hier zelfs een FAQ opstellen over al geboekte hotelkamers of vluchten etc.

Wanneer jullie geen trouwwebsite hebben kunnen jullie dit melden via een email of WhatsApp bericht bijvoorbeeld. Het feit dat de huwelijksdag verplaats wordt en dus een nieuwe datum krijgt, brengt enige consequenties met zich mee. Het kan zomaar zijn dat een aantal gasten op deze dag niet meer kunnen. Natuurlijk is dit super jammer. Maar op dit moment is het allerbelangrijkste de gezondheid van jullie en de gezondheid van jullie gasten, zolang jullie dit opvolgen, maak je altijd de juiste keuze en dat zullen de genodigde vast begrijpen!


HUWELIJKSDAG IN JUNI OF JULI

Voor degene die hun trouwdatum in juni, juli of later gepland hebben staan; geduld. Hoe moeilijk dat ook is. Niemand weet wat er gaat gebeuren of hoe dit gaat lopen. Begin niet met preventief annuleren, dit kost enorm veel geld!!! Elke dag komt er nieuwe informatie beschikbaar, blijf hier van op de hoogte. Terwijl we afwachten hoe het allemaal verder gaat, kunnen jullie wel contact opnemen met leveranciers waar je nog dingen mee moet afstemmen. Hoe staan zij hier verder in en wat is wijsheid. Spreek wat af en zet het op de mail, zodat beide zwart op wit hebben hoe nu verder.


HUWELIJKSDAGVERZEKERING

Hebben jullie een verzekering afgesloten voor jullie huwelijksdag? Overleg dan eerst altijd met de verzekeraar. Wat zijn hun richtlijnen bij een pandemie?
Gaan jullie later dit jaar trouwen en hebben jullie nog geen huwelijksdagverzekering, overweeg dit dan. Zoek op het internet naar de verschillende aanbieders. Belangrijk: Je bent pas verzekerd vanaf de dag dat je de polis binnen krijgt en de aanvraag is voltooid, niet op de dag van de aanvraag zelf. (Tenzij anders vermeld)
Voor dat jullie een huwelijksverzekering afsluiten, neem contact op met de maatschappij. Heeft het nog zin voor jullie datum? Wat wordt er vergoed, wat niet?


Het belangrijkste, STAY SAFE, STAY POSITIVE, en wees lief voor elkaar!
Praat, overleg, samen komen we er wel uit, samen maken we er (wanneer dan ook) alsnog een onvergetelijke dag van!

 

Heel veel liefs,
Mariska van der Meer

Definitely Yes
Wedding & Event planning

 

Close
loading...